Ножът е може би най-важният предмет в кухнята. От известния нож за готвач до вълнообразния нож или китайския нож, всеки от тях играе прецизна и съществена роля в кухнята.
Ако искате да оборудвате кухнята си без много проблеми и на добра цена, изберете комплект ножове с държач. В зависимост от модела ще можете да разполагате с всичко необходимо за ежедневното готвене: готварски нож, нож за плодове и зеленчуци (нож за белене), назъбен нож за хляб, нож за нарязване или нож за филета.
Ако искате ефективност, здравина и издръжливост, инвестирайте в професионални ножове и редовно използвайте професионално стоманено устройство за заточване, камък за заточване или открийте по-долу „най-доброто устройство за заточване на ножове в света“.
Най-разпространените материали за острието на кухненските ножове са: неръждаема стомана, въглеродна стомана и керамика. Въглеродната стомана е по-твърда и заточването е по-рядко срещано, неръждаемата стомана е много устойчива на петна и ръжда, керамиката остава остра по-дълго, но се нуждае от по-деликатна и внимателна грижа от металните материали.